SŁUCHACZE MUTW W ZACHODNIOPOMORSKIM UNIWERSYTECIE TECHNOLOGICZNYM.
Nieczęsty to z pewnością przypadek, kiedy wykładowcy i tutorzy są (dużo!) młodsi od swoich studentów. A właśnie tacy są pracownicy dydaktyczni Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT. Urodziwe Panie, przystojni Panowie z imponującym dorobkiem naukowym, poświęcili swój cenny czas, niemal cały dzień 5 kwietnia 2017 r. przekazując nam swą wiedzę. Przywitał nas Dziekan Wydziału prof. Arkadiusz Pietruszka a Pani dr hab. Alicja Dratwa-Chałupnik w znakomitym wykładzie wtajemniczała nas w arkana funkcjonowania przewodu pokarmowego człowieka. Z pewnością będziemy teraz z większym szacunkiem traktować swój żołądek, dwunastnicę, wątrobę… Później, podzieleni na grupy, z zapałem zgłębialiśmy wiedzę na zajęciach-warsztatach praktycznych. Warsztaty z zakresu składu i znaczenia odżywczego mleka – nie tylko krowiego: również koziego, owczego, bawolego, oślego, wielbłądziego prowadziły dwie przesympatyczne Panie – dr hab. inż. Ewa Czerniawska-Piątkowska i dr inż. Małgorzata Szewczuk. Mogliśmy przy tym zdegustować przetwory z mleka różnych przeżuwaczy: kefiru, jogurtu, sera. Pod kierunkiem Pani dr hab. Agnieszki Tomza-Marciniak z zapałem liczyliśmy dzienne pobieranie z żywnością pierwiastków toksycznych. Ocenialiśmy jakość jaj kurzych, kaczych, gęsich, przepiórczych, perliczych i emu pod względem ich cech fizycznych i – smakowych pod okiem mgr inż. Mateusza Bucława. Praktyczne działanie podpuszczki na mleko krowie świeże i handlowe i na mleko kozie sprawdzaliśmy na zajęciach z Panią dr hab. Katarzyną Michałek i Panem dr inż. Adamem Lepczyńskim. Pan Adam był ponadto przez cały dzień naszym niestrudzonym opiekunem, zawsze życzliwym i serdecznym. O tak, Drodzy Państwo! Wszyscy uczestnicy szczecińskich rekolekcji byli zgodni: To były naprawdę znakomite zajęcia! Nikt się nie nudził, atmosfera była fantastyczna! Dziękujemy Wam za to Panie i Panowie z gościnnego Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt! JaGodaBe